Week van de opticien.

In de Week van de Opticien, van dinsdag 17 tot en met zaterdag 21 april, is het bij Von Oy in Appingedam mogelijk om het vak nader te leren kennen.

In deze week hebben bijna 100 optiekbedrijven hun deuren open staan, zodat de aspiranten kunnen zien wat het werken in de dagelijkse praktijk van een optiekzaak allemaal inhoudt. VonOy optiek aan de Wijkstraat 65 in Appingedam heet belangstellenden van harte welkom om in de eens een keertje te proeven wat het optiekvak inhoud.

Een bril. Het is een onderwerp dat op elk verjaardagsfeestje wel even voorbijkomt. Iedereen heeft een ervaring of vertelt graag hoe goedkoop of misschien hoe goed hij is geholpen door zijn gediplomeerde opticien of optometrist. Een opticien heeft een bijzonder beroep. Het is één van de meest gevarieerde beroepen in detailhandel. De opticien schakelt tussen een vakkundige oogmeting, stylingadvies, fijne techniek, socializen, commerciële kansen zien en technisch even iets rechtzetten.

Wie nu voor de optiek kiest, is bijna zeker van een baan. In alle regio’s van Nederland is het arbeidsmarktperspectief zelfs bijzonder goed te noemen. De vergrijzing helpt daarin mee. Niet alleen stijgt de gemiddelde leeftijd van de medewerkers in de optiek, maar er komen ook steeds meer bril- en lensklanten die met de huidige technieken steeds beter maar vooral comfortabeler kunnen gaan zien.

De zeven optiekopleidingen moeten flink aan de bak om voldoende gediplomeerde opticiens te kunnen garanderen. „Met een optiekdiploma op zak kom je gegarandeerd aan de slag,” zegt Harry Bijker, coördinator beroepspraktijkvorming van Deltion in Zwolle, een van de zeven scholen in Nederland die optieonderwijs verzorgen. „Ook bij onze Oosterburen is veel behoefte aan vakbekwame opticiens. Om die reden is er sinds kort zelfs een tweetalige optiekopleiding: in het Nederlands en in het Duits.”

Het optiekvak heeft wel een zekere status. Vaak wordt gedacht dat het wel een hbo-studie zal zijn en daardoor wellicht ook dat het te hoog gegrepen is. Dat het een mbo-niveau 4 opleiding is die drie jaar duurt, is vrij onbekend.

Meer informatie?www.opleidingopticien.nl
Aanmelden voor de week van de opticien kan via 
www.opleidingopticien.nl of via een speciale Facebookpagina: Deltion College Opl. tot Opticien.