Optometrie

De optometrist bij Von Oy Appingedam

Als optiekwinkel vinden wij het belangrijk om onze klanten zo goed mogelijk te helpen. In sommige gevallen kan een nieuwe brilsterkte het zicht niet verbeteren. Een optometrist kan verder kijken dan alleen de sterkte, er wordt ook gekeken naar de gezondheid van uw ogen. De optometrist kan eventueel extra onderzoek doen om afwijkingen of ziektes aan het oog tijdig te signaleren. 

 

Wat doet een optometrist?

Een optometrist sluit mogelijke medische oorzaken van oogafwijkingen uit en schrijft, zo nodig, corrigerende brillenglazen, contactlenzen of andere optische hulpmiddelen voor. Daarnaast kan een optometrist visueel therapeutische adviezen en oefeningen geven. Wanneer  een abnormale afwijking de oorzaak is van visuele klachten dan kan de optometrist u via de huisarts doorverwijzen naar de oogarts.

Het beroep van optometrist is sinds 2000 in Nederland wettelijk erkend en beschermd onder artikel 34 van de wet BIG. In vergelijking met een opticien is een optometrist hoger en breder opgeleid. Hierdoor neemt de optometrist steeds meer de taken van de huisarts en oogarts over in de eerste lijn van de gezondheidszorg aangaande de oogzorg. Optometristen zijn Nederlands georganiseerd in de Optometristen Vereniging Nederland (OVN) en geregistreerd bij het kwaliteitsregister paramedici (StKP). 

 

 

Wanneer een afspraak bij de optometrist?

Een optometrist doet onderzoek naar uw ogen. Hierdoor kunnen problemen/aandoeningen tijdig worden opgemerkt. Een optometrist kan daarom het eerste aanspreekpunt zijn bij oogproblemen of verminderd zicht.

 

Heeft u klachten met zien of komen er bepaalde oogaandoeningen voor in uw familie? Dan kan een bezoek aan de optometrist raadzaam zijn.

 

Afspraak maken

 

 

 

 

Bij één van de volgende klachten is het verstandig om een afspraak te maken met een optometrist:

 • Vermoeide, jeukende of geïrriteerde ogen;
 • Wisselend of dubbel zicht en vermoeide ogen;
 • Onverklaarbare hoofdpijn;
 • Last van de ogen bij lezen of beeldschermwerk;
 • Moeite met scherpstellen;
 • Lichtflitsen;
 • Pijn in of rond de ogen;
 • Vlekjes of draadjes die voor het beeld drijven.

 

 

En ook als u te maken heeft met:

 • Hoge bloeddruk, diabetes of medicatie (die mogelijk invloed hebben op ogen)
 • Familiaire/erfelijke oogaandoening (zoals glaucoom of netvliesproblemen)
 • Aanhoudende klachten bij een nieuwe (multifocale) bril

 

De optometrist kan uw ogen onderzoeken, adviseren over een passende oplossing en, indien nodig, via de huisarts doorverwijzen naar de oogarts.

Ervaart u regelmatig één van de bovenstaande klachten? Maak dan direct een afspraak.

 

Afspraak maken

 

 

Hoe gaat een optometrisch onderzoek?

 

1. Oogmeting

Net zoals bij een normale oogmeting meet de optometrist hierbij de sterkte van uw ogen.

 

2. Oogdrukmeting

Het meten van de oogdruk is een belangrijk onderdeel om te onderzoeken of er sprake kan zijn van glaucoom, dit is een oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigt. Bij de non-contact tonometrie krijg je een luchtpuf in je oog om de oogdruk te meten. Hierbij is geen direct contact met het oog.

 

3. Druppelen

Om een goed optometrisch onderzoek uit te kunnen voeren, wordt de pupil zoveel mogelijk verwijd met behulp van speciale oogdruppels. Zo kan de optometrist alle afzonderlijke delen van uw oog goed bekijken. Let op: Nadat u bent gedruppeld, mag u niet deelnemen aan het verkeer.

 

4. Optometrisch onderzoek

Wanneer de druppels werken en de pupil goed verwijd is, bekijkt de optometrist uw oog tot in detail. Soms is het nodig een foto van uw ogen te maken om de resultaten vast te leggen.

 

5. Uitslag onderzoek

De optometrist bespreekt de resultaten van het onderzoek persoonlijk met u direct na het onderzoek. Als de optometrist denkt dat er behandeling nodig is krijgt u een verwijsbrief mee voor de huisarts.

 

Afspraak maken

 

 

De kosten

De kosten van een bezoek aan onze optometrist liggen tussen de €49,50,- en €89,50,-. Vraag de optometrist naar de verwachte kosten.

 

Worden de kosten vergoed door uw zorgverzekeraar?

De kosten worden niet vergoed vanuit het basispakket van zorgverzekeraars. Sommige zorgverzekeraars vergoeden optometrie wel vanuit een aanvullend pakket. Raadpleeg daarvoor de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.

 

Oogmeting bij kinderen

Omdat het kinderoog nog volop in ontwikkeling is, moeten oogmetingen bij kinderen zeer nauwkeurig uitgevoerd te worden. Voor het verkrijgen van de beste correctiesterkte moet het actieve vermogen om scherp te stellen dat kinderen hebben tijdelijk stilgelegd worden. Dit wordt door de optometrist gedaan met behulp van oogdruppels. Daarna wordt er een oogmeting uitgevoerd om de sterkte te bepalen. Het druppelen kriebelt een beetje, maar is pijnloos. Na de meting zal uw kind iets waziger zien en is het belangrijk om hem of haar een zonnebril op te zetten bij felle zon.

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen bij ons terecht voor een oogmeting, kinderen onder de 8 jaar krijgen een screening i.p.v. een oogmeting. Daarnaast hebben wij een uitgebreid assortiment aan kinderbrillen.

 

Voor een optometrisch onderzoek bij kinderen brengen wij €49,50 in rekening.

 

Bekijk onze kinderbrillen