Recycle jouw Biotrue ONEday contactlenzen.

Recycle jouw Biotrue ONEday® contactlenzen met Bausch+Lomb®

 Geef jij om het milieu en draag je graag bij aan een mooie wereld? Wij ook!  Recycle daarom nu je Biotrue ONEday contactlenzen. In 2017 verbruikten we met zijn allen zo’n 70 miljoen daglenzen. Die verdwenen veelal in de prullenbak. Hoogste tijd om ze te hergebruiken voor nieuwe producten, vinden wij bij Bausch+Lomb. 

In samenwerking met TerraCycle® start daarom het Recyclens programma: de volledige recycling van Biotrue ONEday daglenzen inclusief blisters en folie. Het gerecycled materiaal wordt weliswaar niet gebruikt voor het maken van nieuwe lenzen, maar wel voor andere mooie, recyclede/duurzame en nuttige producten, zoals duurzame tuinmeubelen.

 

Per jaar worden er in Nederland zo’n 70 miljoen daglenzen en verpakkingen weggegooid.
En dat terwijl contactlensdragers graag willen recyclen.

 

Ruim 75% van de daglensdragers in Nederland geeft de voorkeur aan contactlenzen waarvan blister, folie én verpakking recyclebaar zijn. Tot voor kort was het recyclen hiervan niet mogelijk, maar met het Recyclens Programma dat Bausch+Lomb in samenwerking met TerraCycle® heeft opgezet, kan dit voortaan wel. Met het programma worden de gebruikte blister, folie én lens van de Biotrue ONEday contactlenzen geheel en al gerecycled. Van het gerecyclede materiaal worden overigens geen nieuwe contactlenzen vervaardigd maar wel andere duurzame producten.

Jaarlijks worden in Nederland ruim 70 miljoen daglenzen verkocht. En dat aantal neemt alleen maar toe. Logisch, voor je ogen is elke dag een nieuw paar lenzen wel zo hygiënisch. Bovendien heb je geen onderhoud en bespaar je op lenzenvloeistof. Maar hoe klein ook, toch leveren 70 miljoen lenzen heel veel restmateriaal op. Elke dag belanden grote hoeveelheden blisterverpakkingen, folie en lenzen bij het niet recyclebare restmateriaal.
Om dat te voorkomen, is een exclusief recycling programma opgezet: Recyclens. “In de Verenigde Staten zijn wij 2 jaar geleden een recyclingprogramma voor de Biotrue ONEday daglenzen gestart”, vertelt Pieter Bas Kampmeinert, Marketing Manager Benelux. “Het succes van dat programma en het feit dat lensdragers in Nederland de voorkeur geven aan lenzen van recyclebare materialen heeft ons ervan overtuigd dat de tijd rijp is om dit programma nu ook in Nederland te starten. We hebben 5 juni, Wereldmilieudag, gekozen als start van ons Recyclens Programma.”

Onderzoek
Uit onderzoek* onder lensdragers in Nederland blijkt dat bijna 65% met oog op het milieu de voorkeur geeft aan daglenzen waarvan blister, folie én lens recyclebaar zijn. Bij dragers van daglenzen is dit zelfs ruim 75%. 78% van de lensdragers vindt dan ook dat blister en folie recyclebaar zouden moeten zijn; slechts 50% denkt dat dit ook daadwerkelijk mogelijk is. Over de recyclebaarheid van het lensmateriaal zelf bestaat grote twijfel: 36% denkt dat lensmateriaal niet recyclebaar is en ruim 42% heeft geen idee of dit eigenlijk wel kan.

Recycling van moeilijk recyclebare materialen
De keuze voor samenwerking met TerraCycle® heeft een goede reden. Pieter Bas: “TerraCycle® ontwikkelt processen om moeilijk recyclebare materialen toch te recyclen. Derhalve zijn we nu in staat zowel de blisterverpakking en folie als het lensmateriaal zelf te laten recyclen. Van het gerecyclede materiaal worden overigens geen lenzen vervaardigd, want het innovatieve HyperGel materiaal waarvan de Biotrue ONEday lenzen zijn gemaakt, is wel recyclebaar maar kan niet voor lenzen worden hergebruikt.” De contactlenzen, folie en blisters worden naar TerraCycle® gestuurd, die de verschillende grondstoffen sorteert om er andere recyclede/duurzame producten van te vervaardigen, zoals tuinmeubelen bijvoorbeeld.

Inzameling van het materiaal levert geld op voor een goed doel
“Alle gebruikers van onze Biotrue ONEday daglenzen kunnen kosteloos meedoen en het verzamelde materiaal gratis naar TerraCyle® sturen. Elk setje van 2 blisters, hun folie en het lenzenpaar levert zogenaamde TerraCycle®-punten op, die leiden tot een donatie aan een zelf te bepalen goed doel. Overigens kun je het materiaal ook voor meerdere Biotrue ONEday contactlensdragers inzamelen om zo grotere bedragen voor een goed doel te vergaren”, legt Pieter Bas uit.

*) Onderzoek in opdracht van Bausch+Lomb Nederland onder 530 dragers van contactlenzen in Nederland.

Over TerraCycle®
TerraCycle® is een innovatief recyclingbedrijf dat wereldleider is in het recyclen van voorheen niet-recyclebaar restmateriaal. TerraCycle biedt gratis recyclingprogramma’s aan die gesponsord worden door merken, fabrikanten en detailhandelaars wereldwijd om consumenten te helpen bij het verzamelen en recyclen van moeilijk recyclebaar afval. Tot nu toe hebben meer dan 80 miljoen mensen in 21 landen materiaal ingezameld en laten recyclen. Daarmee is meer dan 17 miljoen Euro opgehaald voor goede doelen over de hele wereld. Zie www.terracycle.nl